Förskolan Gläntan tar ansvar i kampen mot utanförskap

Glantan-josefin-eva-1000x350

I flera år har Förskolan Gläntan, som är en del av Pysslingen Förskolor, samarbetat med Arbetsförmedlingen, och erbjudit praktikplatser för unga människor som av olika anledningar har svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Ett upplägg med flera vinnare, tycker Eva Sifversson som är förskolechef på Gläntan.

– Det kan vara personer som behöver träna svenska, unga människor som har olika typer av funktionshinder eller arbetslösa ungdomar som behöver praktikplatser. Vi är en stabil och trygg arbetsplats, då känns det väldigt bra att kunna hjälpa till samtidigt som vi får oerhört mycket tillbaka, säger hon.

Trygghet istället för utanförskap

Josefin Porsner kom till Gläntan 2010. Hennes egen skolgång var rörig och när hon via en särskild ungdomsavdelning på Arbetsförmedlingen fick kontakt med Eva Sifversson kändes det rätt direkt.

– Mitt första minne från Gläntan är att någon kom fram och sa ”Hej, välkommen Josefin”. Det kändes fantastiskt för mig som var ganska blyg. Jag kände mig trygg redan vid första mötet och det har varit viktigt för mig, berättar Josefin.

Eva Sifversson tycker att förskoleverksamheten växer och utvecklas av att hjälpa människor som står inför personliga utmaningar.

– Barnen mår bra av att träffa olika människor i alla åldrar och pedagogerna måste reflektera kring arbetssätt, normer och lika bemötande. Samarbetet med Arbetsförmedlingen är informellt, men vi har en mycket god kontakt. Ibland hjälper vi även till att slussa personer vidare till andra arbetsplatser, säger Eva.

Viktigt att ta ansvar

För Josefin började tiden på Gläntan med tre månaders praktik, som sedan övergick i fast anställning.
– På tre månader hinner man göra en bedömning av vilka behov som finns och om personen kan fortsätta hos oss. Med Josefin klickade det direkt och idag har hon en likadan anställning som alla andra, med egna ansvarsområden och en egen kompetensutvecklingsplan, säger Eva.

Åren på Gläntan har varit viktiga för Josefin.
– De har betytt otroligt mycket för mig. Jag har lärt mig massor och blivit en mycket starkare person än jag var tidigare. Jag har alltid velat jobba på en förskola, barn är så himla kloka och jag kan definitivt tänka mig att fortsätta här tills jag går i pension, säger hon.

Eva Sifversson tycker att fler förskolor och skolor kan ta ett större ansvar.
– Det finns ett behov av att fler arbetsplatser tar emot ungdomar som har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Det är viktigt att ställa upp och göra något konkret åt ungdomsarbetslösheten i landet. Det finns nog många som kan bidra på olika sätt och för oss är Josefin ett utmärkt exempel på hur bra det kan bli när man ger någon en riktig chans.Notice: Undefined variable: aria_req in /home/pysslingen/stage/wp-content/themes/pysslingen/comments.php on line 64

Notice: Undefined variable: aria_req in /home/pysslingen/stage/wp-content/themes/pysslingen/comments.php on line 70

Notice: Undefined variable: required_text in /home/pysslingen/stage/wp-content/themes/pysslingen/comments.php on line 86

Skriv en kommentar

Din epost kommer inte publiceras.

*